Çünkü su hayattır. Hayatımızı devam ettirmek için olmazsa olmazımızdır. Bedenimizin yaklaşık % 70'i sudan oluşur. Bu yaşam kynağına ulaşmanın en güvenilir ve en ekonomik yolu ise su arıtma cihazlarını kullanmaktır. Su arıtma cihazları ile suyunuz, plastik ve hava ile temas etmemiş olacak ve güneş görmeden doğruca sizinle buluşacak.
Evler, su arıtma cihazları için yaygın bir kullanım alanı olsa da, bu cihazlar bir çok alanda kullanılmaktadır. Örneğin; Tıp’ da Hemodiyaliz Tedavisi ve Laboratuarlarda, Buhar Kazanları Besi suyu hazırlanmasında, Eczacılıkta, Gıda ve Meşrubat Sanayinde ve kısaca içme suyu ihtiyacının karşılanması amacı ile her türlü iş yerinde de kullanılabilmektedir.
Tabii ki sadece fiyat karşılaştırma doğru karar vermek için yeterli değildir, çünkü piyasada yüksek fiyatla satılan ve görünüşte diğerlerinden farkı olmayan kalitesiz mallarda bol miktarda mevcuttur. Hem düşük hem de yüksek fiyatlı sistemlerde zaman içinde basınçtan dolayı kırılma ve sızdırma gibi problemler ile karşılaşılabilir. Bu bağlamda, müşterinin önceliği karşısında daima ürününün arkasında durabilen ve servis ağı güçlü bir firma seçmek olacaktır.
Cihaz kalitesinin yanı sıra satıcınızın güvenilirliği de çok önemlidir. Uzun yıllar kullanacağınız bir cihaz alıyor olduğunuzdan teknik destek, sarf ve yedek parça temini konularında sıkıntı yaşatmayacak unvanı ve adresi belli firmaları tercih etmenizde yarar var. Unutmayın ki desteksiz iddialarla kapıdan veya internet gibi ortamlardan satış yapan, yeri yurdu belli olmayan kişi ya da sanal firmalardan alacağınız cihazlardaki herhangi bir problemde karşınızda sorumlu bir muhatap bulma imkânınız olmayacaktır.
Evet, ancak farklı tipte sulara farklı arıtma üniteleri gerekecektir. Sadece musluk suyu, şebeke suyu değil eğer istenirse, deniz suyu ve atık sular bile içme suyu haline getirilebilir. Ancak, yatırım maliyetleri ve kullanılacak cihaz tipleri değişecektir.
Ters ozmoz üniteler genelde ön filtrasyon aşamaları sonrasında kullanılır. Su önce partikül filtreden geçirilir. Partikül filtrasyon, suyun içinde bulunan 5 mikrondan daha büyük olan tüm partikülleri tutar. (1 mikron = 0.001 mm) Partikül filtrasyon membranların tıkanmasını engellemek amacı ile kullanılır. Partikül filtrasyondan sonra su aktif karbon filtreden geçirilir. Aktif karbon ile suda istenmeyen koku, tat ve klor tutulur. Aktif karbon filtreden geçirildikten sonra su, tekrar 1 mikron filtrasyondan geçirilir. Burada daha ince taneciklerin tutulması sağlanır. Bu ünitelerden geçen su ters ozmoz membrana verilmeye hazırdır. Ters ozmoz membran suyun çözünmüş iyonları tutar. Suyun içindeki bu iyonlar arasında, ağır metaller, sodyum, kurşun, arsenik, nitrat, asbest ve diğer bir çok zararlı iyonlar bulunur. Su ters ozmoz membrandan çıktıktan sonra ikinci bir tat düzenleyici post aktif karbon filtreden geçirilir. Ters ozmoz üniteden çıkan su son derece güvenilir içme suyudur.
Kurşun insan sağlığı için ciddi bir risktir. Kurşun, suya kurşunlu borulardan ve contalardan karışabilir. Kurşun insanlarda, hipertansiyon, duyma zorluğu, anemi, böbrek hastalığı ve zeka kaybı yapar. Kurşunun sudan giderilmesi ancak ters ozmoz ünite veya su yumuşatma ünitesi ile mümkündür
Genel olarak, mutfak lavabosunun altına bir RO sistemi kurulur. Tezgah altı ters ozmos sistemleri, bir depolama tankına ve çeşitli filtreleme aşamalarına sahiptir. Bu sistemler çok fazla yer kaplamazlar ancak lavabonun altı müsait değilse gerekli keşifler yapılarak farklı çözümler de üretilebilir.
İnsan vücudunun bazı minerallere ve vitaminlere olan ihtiyacı doğrudur. Ancak, bu minerallerin istenen seviyede alınması için en doğru yol iyi ayarlanmış bir diyettir. Söz konusu faydalı mineraller suda o kadar az miktarlarda mevcuttur ki, bir insanın günlük mineral ihtiyacını ne kadar çok su içerse içsin karşılayabilmesi mümkün değildir.
Evet. Arıtılmış suyun kirlenmesini önlemek için, sıkı kapaklı temiz bir kapta saklayın. Hava geçirmeyen bir kapta doğru bir şekilde soğutulursa, arıtılmış su bir haftaya kadar saklanabilir.
Uygun bakım ile bir RO sistemi 10-15 yıl gibi uzun yıllar kullanılabilir. Filtreler planlanan değiştirme zamanlarında değiştirilmelidir. Karbon ve sediment filtreler genellikle 6 – 12 ayda bir değiştirilir ve RO membran ve son karbon filtreleri her 12 – 24 ayda bir değiştirilir. (Bunlar genel önerilerdir ancak gelen suyun değerleri, su kullanımı ve hane büyüklüğü belirleyici faktörlerdir.) Bazen, depolama tankının değiştirilmesi gerekebilir, ancak genel olarak, RO sistemlerinin bakımı çok kolaydır ve uzun yıllar çalışacaktır.
Bunu gerçekten yapmamalısınız. Filtre/kartuş ömrü karbon bloğun kirletici maddeleri yakalama kabiliyetine dayalıdır ve karbon bloğu kirletici maddelerle dolduğunda değiştirmezseniz, yeni kirletici maddeleri yakalayamayacaktır. Ne kadar kullanımda kaldığına bağlı olarak, biriken kirletici maddelerin ayrılıp, arıtılmış suya "dökülme" ihtimali bulunmaktadır ve bu arıtılmış suyu alınan sudan daha kötü bir hale getirir.
Tipik tezgah altı ters ozmos tankı 12 inç çapında ve 15 inç yüksekliğindedir. Ters osmoz sistemi, 40 ila 100 psig arasında değişen su basıncı altında çalışacak ve günde 10 ila 75 galon (yani 45-340 Litre) üretecektir.
Genel olarak, ters ozmos sistemleri çok sessizdir, ancak “konsantre” veya atık su membrandan drenaja akarken “homurdanan” bir ses duyabilirsiniz. Ters ozmos, “çapraz akış” suyunun kirli konsantreyi sistemden uzaklaştırması için tasarlanmıştır. Bu yıkama, ünitenin kirlenmesini önler. “Tıslayan” bir ses gibi başka sesler duyarsanız, su basıncı, hava boşluğu veya sızıntı ile ilgili bir sorun olabileceğinden, bizleri aramayı unutmayınız.
Evsel bir ters ozmoz sistemi, gelen suyunuzda basınç problemi yaşamıyorsanız sadece ev tesisatındaki su basıncı ile çalışır ve elektrik gerektirmez. Bunun istisnası büyük ticari veya endüstriyel RO sistemleridir. Bu büyük sistemler filtreleme işleminde suyu beslemek için pompalar kullanır
Çoğu insan artık şişelenmiş su yerine ters ozmos filtreli suyu tercih ediyor. Karbon filtrasyonu içeren bir RO sistemi klor, kloramin, arsenik, böcek ilacı, herbisitleri ve daha fazlasını temizleyecektir. Bu kirleticilerin giderilmesi yalnızca daha güvenli içme suyu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tadı da büyük ölçüde iyileştirir. RO işlemi, damıtılmış şişe suyunun “düz” tadı yerine genel olarak daha iyi bir tat sağlayan iz miktarlarını mineraller ve tuzlar halinde bırakır. Hepsinden iyisi, RO filtreli su şişelenmiş su masrafından tasarruf etmenizi sağlar ve doğaya plastik su şişeleri bırakmadığınızdan çevre için daha iyidir.
BİR TERS OZMOS SİSTEMLERİ MALİYETİNİN HAKKINI VERİYOR MU ? Kesinlikle. Sadece maliyete bakıldığında bile, RO sistemleri ev ekonomisine tasarruf ettirecektir. Küöük bir hesap yapmak gerekirse, Eskişehir'de günde 1 damacana tüketen bir ailenin yıllık su masrafı 1.800,00 TL'dir. Bu miktar bir arıtma cihazı için oldukça yeterlidir. Üstelik, suyunuzun sağlıklı olması, her an, istediğiniz miktarlarda elinizin altında olması da ayrı bir rahatlıktır. RO sistemleri pestisitler, herbisitler, klor, kloramin ve arsenik gibi zararlı kirleticileri temizleyebilir – Kısacası; bir RO sistemi “kesinlikle maliyetine değer” diyebiliriz.
Standart bir 5 aşamalı RO cihazından alınan suyun pH değeri 6-8 arasındadır. Aç karnına, mide asidinizin pH seviyesi 2 civarındadır be bu RO sudan birkaç kat daha fazla asidiktir. Aynı şekilde Meşrubatlar ve sporcu içecekler tipik olarak pH 2.5, portakal suyu 3 pH ve kahve 4 pH seviyelerine sahiptir ve bu içecekleri daima sorunsuz içiyoruz. Arıtma Cihazlarından gelen suyun pH seviyesi sağlıklı tüketim için son derece yeterlidir.